pondělí 15. dubna 2013

... návrat ke Stromu života

Ve svém životě jsem se setkala s mnohými názory a dostala se do řady diskusí. Mezi nejožehavější témata bezpochyby patří věda - náboženství. Mám ráda biologii a genetiku. Věřím v Darwinovu teorii i v Pána Boha. Že se tyto dvě roviny vylučují? Že může být jedno bez druhého? Že nemám míchat jablka s hruškami?

Až se mě někdo příště optá, jak je možné soužití vědy s náboženstvím, tak mu místo  dlouhých rozhovorů doporučím přečíst právě tuto knihu. Vydáváme se s ní do nitra věci a necháváme se vést samotnou přírodou bez hypotéz a teorií...


Darwinovský strom života, jak se obvykle kreslí ve všech učebnicích, má "nahoře" a "dole" a intuitivně navozuje představu, že evoluce míří vzhůru, k cíli někde nahoře. Obraz se stromem života však není příliš přesný - pokud bych si mohl vypůjčit obraz z naší přírody, spíš než strom připomíná skutečnost katrán. Katrán tatarský je velmi pozoruhodná rostlina, která se k nám na Pouzdřanskou step dostala zřejmě odněkud z Ruska, kde je na tamních stepích doma. Celá rostlina má v dospělosti tvar obrovské koule, přibližně metrového průměru, takže katrány z dálky poněkud připomínají pasoucí se beránky. Na konci sezóny, na podzim.se ulomí a vítr pak tuto kouli honí po stepi sem a tam. Jak se katrán koulí, ztrácí cestou semena a výsev do nových lokalit je tímto vtipným řešením zajištěn. Katrán je obrazem života, ne strom. Každý organismus totiž míří jinam! 
..... 
Svět z pohledu víry je v obou případech zázračný. Ježíšovo rozdávání z koše, kam bylo vloženo pět chlebů tak, aby se nasytil celý zástup, chápe evangelista jako zázrak. My vložíme zrno pšenice kousek pod povrch země - a země vyprýští cosi, co samo od sebe natočí své kolektory ke světlu a co dá nakonec mnoho zrn. Co je větší zázrak - jednorázové nasycení pěti tisíců, nebo každodenní nasycení pěti miliard? Je větší zázrak vytáhnutí chleba z koše, nebo klasu pšenice ze země? 
..... 

Díky přírodním vědám jsme si uvědomili, že není důležité, zda se přírodní zákonitosti porušují nebo neporušují. Důležité je, že příroda je. 


Žádné komentáře:

Okomentovat